Coama leului (latină: Hericium erinaceus) este un tip special de ciupercă comestibilă originară din America de Nord, Europa și Asia. Aspectul său unic și numeroasele sale proprietăți benefice o fac foarte apreciată în alimentație și în fitoterapie tradițională.
În natură, se găsește pe trunchiurile moarte sau slăbite ale copacilor foioși, cum ar fi stejarii, fagii și ulmii. Se dezvoltă de obicei toamna. Are un corp pufos de culoare albă sau crem, format din franjuri lungi, căzătoare, care seamănă cu o barbă, dar și cu o coamă de leu. Culoarea sa devine ușor mai gălbuie odată cu înaintarea în vârstă.
Coama leului are o textură delicată și un gust blând, ușor de nucă. Mulți oameni îl compară cu gustul fructelor de mare selecționate, cum ar fi homarii sau crabii. Se prepară de obicei prăjită în unt, ca ingredient în supe și sosuri sau ca acompaniament la mâncăruri de legume și paste.
Timp de secole, această ciupercă a fost o parte importantă a tradiției chineze, unde proprietățile sale i-au adus, pe bună dreptate, poreclele de „hrană pentru creier” și „ciupercă înțeleaptă”.
Cu toate acestea, toate proprietățile benefice ale ciupercii bărboase trebuie atribuite valorii sale nutriționale excepționale. Aceasta este bogată în numeroase substanțe bioactive, precum polizaharide, vitamine, minerale și aminoacizi.