Maitake, sau ciuperca mare liberă (Grifola frondosa în latină), este un tip de ciupercă comestibilă cunoscută pentru forma sa unică și pentru numeroasele sale beneficii pentru organismul uman. Este originară din estul Asiei, dar este, de asemenea, indigenă în unele părți din America de Nord și Europa.
În natură, se găsește în pădurile de foioase, pe trunchiurile copacilor precum stejarii și castanii. Crește din vară până la începutul toamnei. Particularitatea sa constă în faptul că crește într-o ciorchină, care poate ajunge la mai mult de 50 cm în diametru și poate cântări câteva kilograme, ceea ce i-a adus porecla de „regina ciupercilor”. Buchetul conține mai multe pălării, care sunt de culoare gri-maroniu până la gri-negru, adesea cu margini ondulate.
Ciuperca maitake este apreciată în lumea culinară pentru aroma sa bogată și textura cărnoasă. Are o aromă distinctă de nuci și pământ. Este folosită în supe, sosuri, mâncăruri prăjite sau ca garnitură. De asemenea, este potrivit pentru uscare, conservare și fermentare.
Are un loc special în cultura tradițională japoneză. Numele maitake înseamnă „ciupercă dansatoare” în japoneză. Acest nume se referă la legenda conform căreia raritatea sa îi făcea pe oameni să danseze de bucurie atunci când o găseau, deoarece era extrem de valoroasă - atât în scopuri culinare, cât și fitoterapeutice.
Astăzi, datorită cultivării sale comerciale și exportului din Asia, maitake este răspândită în întreaga lume, deoarece proprietățile sale benefice și conținutul său de substanțe bioactive, precum vitamine, minerale și polizaharide, o fac extrem de populară.